REFERENDUM 2012. Peste 18 milioane de alegători sunt așteptați la urne duminică

REFERENDUM 2012. Peste 18 milioane de alegători sunt așteptați la urne duminică
Publicat: 28/07/2012, 16:51
Actualizat: 05/10/2018, 20:40

Românii sunt chemați la referendumul de duminică, 29 iulie, pentru a răspunde la întrebarea „Sunteți de acord cu demiterea Președintelui României, domnul Traian Băsescu?”. Alegătorii pot opta pentru răspunsul „DA” sau „NU” din buletinul de vot, aplicând ștampila o singură dată în interiorul unuia dintre cele două patrulatere aferente celor două opțiuni.

Buletinul de vot în care ștampila este aplicată în afara unuia dintre patrulatere sau aplicată de mai multe ori este considerat nul.

Secțiile de votare se vor deschide duminică pentru alegători începând cu ora 07.00 și se vor închide la ora 23.00. Cei care la ora închiderii urnelor se află în secția de votare își pot exprima opțiunea la referendum.

La referendumul de duminică, cetățenii români pot vota la orice secție din țară sau din străinătate, în baza documentelor de identitate. Singura restricție constă în faptul că cei care se află în localitatea de domiciliu trebuie să voteze la secția de votare la care sunt arondați.

În situația alegătorilor cu domiciliul în România, aceștia își pot exprima opțiunea electorală pe baza cărții de identitate valabilă, a cărții de identitate provizorie sau a buletinului de identitate. Cetățenii cu domiciliul în România nu pot vota însă la una dintre secțiile de votare din România pe baza pașaportului.

La nivelul țării se vor organiza 18.242 de secții de votare, iar totalul de cetățeni cu drept de vot înscriși în listele electorale este de 18.308.612.

Cele mai multe dintre secțiile de votare sunt înregistrate la nivelul Capitalei, respectiv 1.235 de secții, numărul total al bucureștenilor înscriși în listele electorale fiind de 1.793.982. Astfel, în Ssectorul 1 sunt 207.318 persoane cu drept de vot, în Sectorul 2 – 324.171, în Sectorul 3 – 402.227, în Sectorul 4 – 275.501 de cetățenii care au vârsta legală pentru a vota, în Sectorul 5 – 249.294, iar în Sectorul 6 – 335.381 de cetățeni cu drept de vot.

În cazul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate, aceștia își pot exprima opțiunea la o secție de votare din țară pe baza pașaportului, cu mențiunea privind stabilirea domiciliului în străinătate.

De asemenea, românii aflați în străinătate își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare din diaspora pe baza pașaportului simplu, a pașaportului de serviciu, a pașaportului diplomatic sau a cărții de identitate. Pentru cetățenii aflați în străinătate vor fi organizate 306 secții de votare.

În cazul persoanelor spitalizate, netransportabile sau reținute, acestea pot solicita prin intermediul conducerii spitalelor sau penitenciarelor folosirea urnei speciale de la o secție de votare aflată în proximitate. Solicitările celor care doresc să voteze prin intermediul urnei speciale se depun până cel târziu sâmbătă, 28 iulie, ora 20.00, la biroul electoral al secției de votare.

Administrația Națională a Penitenciarelor a anunțat vineri că un număr de 19.958 de deținuți și-au exprimat intenția de a vota la referendumul pentru demiterea președintelui, din 24.154 de persoane private de libertate care au drept de vot.

La referendumul din 29 iulie pot vota persoanele arestate preventiv, inclusiv cele condamnate prin hotărârea primei instanțe, deținuții condamnați cărora nu le-au fost retrase drepturile electorale prin hotărârea judecătorească și tinerii care au împlinit 18 ani aflați într-un centru de reeducare. Astfel, pot vota la referendum 24.154 de persoane private de libertate, iar dintre acestea și-au exprimat intenția de vot 19.958, a precizat ANP. Reprezentanții secțiilor de votare vor merge la unitățile penitenciare cu urna specială.

În cadrul procesului electoral, votanților le este interzis accesul în cabina de votare cu aparate de înregistrat cu ajutorul cărora să fotografieze sau să filmeze buletinul electoral, ori opțiunea electorală. Cei care încearcă să imortalizeze buletinul de vot cu opțiunea la referendum riscă o pedeapsă cu închisoarea între 6 luni și 3 ani.

Spre deosebire de alte scrutine, la referendumul din 29 iulie, Biroul Electoral Central a stabilit că „nu se justifică adoptarea măsurii de obligare a cetățenilor care vor vota pe listele suplimentare de a completa o declarație pe propria răspundere cu privire la faptul că nu au mai votat în altă secție”.

BEC precizează că în completarea listelor suplimentare va fi cuprins în dreptul fiecărui alegător venit la vot Codul Numeric Personal, în baza căruia se vor verifica situațiile de vot multiplu, pedepsite cu închisoare între 6 luni și cinci ani.

Pentru a fi validat referendumul din 29 iulie, astfel încât acesta să producă efecte juridice, trebuie să se prezinte la urne cel puțin 50% plus unu din numărul alegătorilor, adică 9.154.307 de alegători din totalul de 18.308.612 de cetățeni cu drept de vot înscriși în listele electorale.

După centralizarea voturilor de către Biroul Electoral Central și soluționarea eventualelor contestații privind frauda electorală, Curtea Constituțională este instituția care constată validitatea sau invaliditatea referendumului de demitere a președintelui României, prin hotărâre. În situația în care referendumul este declarat valid, iar majoritatea cetățenilor au votat pentru demiterea președintelui, Curtea constată încetarea mandatului acestuia, urmând organizarea alegerilor prezidențiale în termen de trei luni de zile.

În cazul în care la urne se prezintă mai puțin de jumătate din alegători, scrutinul este declarat invalid de către Curtea Constituțională, iar, potrivit Hotărârii Parlamentului din 6 iulie privind convocarea referendumului, Legislativul „va lua act de hotărârea acesteia și va decide asupra procedurii de urmat”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Polițistul care i-a împrumutat motocicleta Dianei Șoșoacă cere ajutor pe Facebook: „Eu am fost...
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Nici vorbă de 100.000 euro! Câți bani primește Zanni, de fapt, pentru că a câștigat...
De ce oamenii nu zâmbeau în fotografii, în urmă cu 100 de ani. Care e...
Românii care nu vor beneficia de creşterea salariului minim
Mărturisirile cutremurătoare făcute de nepotul celor doi bătrâni din Iași, cărora le-a ars casa! „Au...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Donald Trump, prima conferinţă de presă după ce juriul l-a găsit vinovat în cele 34...
Este fruct SAU legumă? Puțini știu despre AVOCADO că este de fapt...
S-a dat interzis. 5 ANI închisoare pentru proprietarii sau chiriașii din clădiri. Iohannis a semnat
Zece activități de 1 Iunie 2024 pentru copii și părinți. Ce puteți face în familie...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Cum a reușit Emily Burghelea să aibă doi copii deși are probleme cu infertilitatea: ”Am...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Șomajul scade ușor la nivel global în 2024, însă piața muncii rămâne „inegală”
×